Telefon: 7876 8672 – [email protected]

TILBUD – klik her!

Få overblikket: Hvordan oplader du en elbil?

Når du står overfor at skulle oplade din elektriske donkraft, kan det virke som en labyrintisk opgave. Der er et hav af muligheder og metoder til rådighed, men hvilken skal man vælge? Et type 2 stik er en populær løsning på markedet, der kan benyttes til flere forskellige typer elbiler. Men vent lidt…hvad med hastigheden på opladningen? Den vil variere afhængigt af den slags effekt du ønsker! Hvis du ønsker hurtig opladning kræves højere effekt – men hvad så hvis du foretrækker langsom og stabil energi i bilen?

Længden på kablerne eller de avancerede ladestik kan også spille ind alt efter hvor strømudtaget befinder sig i forhold til bilen. Det hele lyder temmelig kompliceret – men husk nu sikkerheden først! Overbelast ikke dine kabler eller ladere samt følg nøje producentens anvisninger omkring hvordan man passer sin nye elbil og dens batterier bedst.

Med denne viden in mente bør du kunne nyde godt af elektrisk kørsel uden nogen bekymringer!

Hvilke ladestik til elbiler skal du kende?

Når det drejer sig om opladningsstik til elbiler, er der en mængde forskellige muligheder at navigere i. Typisk vil man finde Type 2-stikket som det mest almindelige og udbredte i Danmark – dette stik kan bruges både til AC-ladning og hurtig DC-ladning! Men tør du kaste dig ud i de mere eksotiske alternativer? CCS-stikket samt CHAdeMO-stikket kan begge byde på endnu hurtigere ladetider end den velkendte Type 2-model.

Hvordan finder man så ud af, hvor langt et kabel man har behov for? Svaret afhænger naturligvis af din biltype samt hvor tæt på ladestationen du formår at parkere. Er dit held ude og du må parkere længere væk fra selve stationen, kræver det et længere kabel for optimal ydelse. Faktisk anbefales det altid at anvende så kort et kabel som overhovedet muligt da dette sikrer mest effektive ladeforhold!

Men pas på! Forinden jagten efter en passende ladestation bør du vide præcis hvilke stikkontakter din elbil understøtter. Nogle biler kræver sågar særlige adaptere eller bestemte typer stikkontakter for korrekt opladning – derfor er grundige undersøgelser absolut nødvendige inden opstart af søgningen efter den retmæssige opladerstation. Kun ved grundig research kan vi optimale betingelser skabes for en god og hurtig opladning!

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Opladning af en elbil er ikke så simpelt som at hælde benzin på en tank. Det kan tage alt fra et halvt kvarter til flere timer, og det afhænger af mange faktorer – hvilket ladestik du bruger, hvor stor din opladningseffekt er, og om du har adgang til hurtigladere eller ej.

Selvom hurtigladere kan give dig masser af strøm på kort tid, kræver de særligt udstyr og kan belaste batteriet mere end almindelige opladningsmetoder. Derfor skal man overveje nøje før man vælger at investere i dyre ladeløsninger eller kabler med stor kapacitet.

Det er vigtigt at huske på, at hver bilmodel har sine egne behov og krav. De fleste elbiler leveres med et type 2 stik som standard i Europa. Dette stik fungerer både ved almene offentlige ladestationer samt hjemmeladere og betyder dermed også, at hvis du anskaffer dig et ekstra ladekabel med dette stik, vil det kunne anvendes på de fleste offentlige stationer.

Så selvom nogle bilejere foretrækker langsommere lademuligheder frem for hurtige muligheder – ligesom man jo ikke fylder sin benzintank fuldt op hver gang man tanker – bør alle overveje hvad der passer bedst for deres biltype og kørselsbehov inden de investerer i diverse løsninger.

Hvor stor en opladningseffekt har du brug for?

Når man står overfor valget af en passende lader til sin elbil, kan det være svært at gennemskue hvilken opladningseffekt der er behov for. Der er så mange faktorer der spiller ind – fra bilens type 1 eller type 2 stik og til ens ønske om hastigheden på opladningen.

Hvis din elbil har et type 1-stik, vil den typisk begrænses til en opladning med op til 16 ampere i mode 3. Men hvis du har et type 2-stik, kan du ofte få lov at nyde godt af helt op til 22 kW direkte på offentlige ladestandere! Det kræver dog at man ved præcis hvilket stik ens bil bruger – noget som man enten kan finde ud af ved selvstudie i manualen eller ved at rådføre sig med forhandleren.

Lige meget hvorhenne du vælger at lade din elbil – måske endda hjemme hos dig selv – så vil du typisk have brug for en mindre lader. Denne vil have et output på maksimalt omkring de 7-11 kW, alt efter om man vælger mode to eller tre versioner. Ladekabler findes i alle mulige størrelser og varianter, alt efter hvad dine personlige ønsker og behov er. Så uanset om du søger den bærbar model eller foretrækker en permanent installation, så findes der flere forskellige måder hvorpå bilen kan oplades både hjemme- og ude hos offentlige ladesteder med forskellige ampere-niveauer og typer af stik. Typisk vil det dreje sig om enten type-1 eller -2 stikket, men mulighederne er mange!

Hvor langt et kabel skal du bruge?

Når du skal lade din elbil, dukker der en række udfordringer op. En af de mest presserende er at finde ud af, hvor langt et kabel du har brug for. Det kan føles som en gåde: hvis du konstant vil lade bilen ved en ladestander eller lignende, kan det være idéelt at få fingrene i et længere kabel på omkring 5 meter – sådan kan du parkere tættere på ladestationen og undgå den irriterende trækken i ledningen.

Men hvis dit hjem eller arbejdsplads tilbyder muligheden for at oplade din elbil dér, bør du overveje en mere eksplosiv løsning: køb dig en trådløs oplader! Så slipper du for kabellængden og får lynhurtig opladning af din elbil – ja da!

Der findes forskellige typer af ladekabler til elbiler alt efter hvilken type 1 eller type 2 stik både bil og ladestation har. Det lyder måske simpelt nok… men tag ikke fejl; det kræver noget hjernevridning før man finder frem til det rigtige ladekabel! Og når først dét er gjort, åbner sig pludselig mulighederne: med et passende ladekabel kan du nemlig få mulighed for at oplade hurtigere både hjemme hos dig selv og ude ved offentlige ladestandere.